Hylleblomstsaft

Hylleblomstsaft er saften som virkelig smaker sommer! Alle elsker den. Og på Århus har vi flere trær som blomstrer rundt St.Hans.
Hylleblomstsaft kan serveres som et alkoholfritt alternativ, eller blandes med litt bobler, og om du  lager vannkefir, kan du smaksette med hylleblomst.

Mange bruker sitronsyre i råsaft, men kun sitron holder fint.

Ca. 40 hylleblomster
3 økologiske sitroner
1 ½ liter vann
1 – ½ kg sukker

  1. Kok opp vann og ha i sukker.
  2. Legg hylleblomster sammen med skiver av to sitroner lagvis i en liten balje eller stort fat.
  3. Press safta av en sitron over blomstene og hell sukkerlaken så over.
  4. Ha på lokk og la det stå i kjøleskap i minst to dager, men gjerne 4 – 6 dager.
    Sil saften og ha på steriliserte flasker eller glass eller på plastflasker som kan fryses ned.

************************************************************

Mangold- og polkabetesuppe

Ingredienser:

  • 2 l grønnsaks- eller kyllingbuljong
  • 500 g polkabete i terninger (2 store)
  • 300 g løk i terninger (2 middels store)
  • 600 g mangold. Stilken i biter/terninger. Bladene snittes i strimler.
  • 1 rød chili uten frø
  • 100 g smør
  • 200 g kokoskrem (det hvite i en boks kokosmelk på 400 ml)
  • 3 dl fløte
  • 3 ts gurkemeie
  • 1 ts salt
  • cayennepepper
Klokken kan være en hodeskraper for noen ettersom vi ikke ofte ser spesialutgaver bra replica klokker fra klokkeprodusenter til minne om kommersielle fly, men Boeing 747 er ikke noe vanlig fly.

Slik gjør du:

Fres løken i smøret til den er blank og myk. Ha i polkabete og la det surre litt. Ha i stilkene av mangold. Hell over kraft og la det koke til grønnsakene blir møre. Ha i kokoskrem (du kan gjerne bruke hele boksen, men suppen blir tynnere). Finhakk chili og ha i, sammen med gurkemeie, salt og cayennepepper etter smak. Tilsett fløten til slutt og la det koke opp før servering.Hvis du ønsker å ha kjøtt i suppa vil kylling passe godt til smaken.
Server gjerne med godt brød.

************************************************************

 

 

Kremet Jordskokksuppe

Ingredienser:

  • ca. 500 g jordskokker
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2-3 hvitløkfedd, finhakket
  • smør til steking
  • 1/2 dl hvitvin (kan sløyfes)
  • 2,5 dl god kyllingkraft (jeg benyttet den fra Jacobs)
  • 5,5 dl H-melk
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1/2 sitron, saften (smak til)
  • olje til steking av jordskokkchipsen
  • salt og pepper

GARNITYR OG TILBEHØR

  • Jordskokkchips
  • 75-100 g god spekeskinke, sprøstekt
  • (sitron)timian
  • litt god olivenolje
  • brød eller krutonger

Fres løk og hvitløk i smøret, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge. Skrell ca. 400 gram av jordskokkene, skjær dem opp i jevnstore biter, og la dem surre med. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn, og tilsett deretter kraft, melk, fløte. La det koke til jordskokkene er møre og fine. Når jordskokkene ferdig kokte kjører du suppen jevn med en stavmikser eller foodprosessor. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Mens suppen koker sprøsteker du spekeskinken. Legg skinkeskivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek det ved 180 grader i 5-10 minutter, til skinkeskivene er sprø. Legg skivene deretter på litt kjøkkenpapir frem til de skal serveres. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver, og sprøstek dem i litt olje. La jordskokkchipsen renne av på litt kjøkkenpapir, og strø litt flaksalt over. Server suppen med sprøstekt spekeskinke og jordskokkchips som garnityr. Drypp over noen dråper av din beste olivenolje og gi suppen en dryss med frisk (sitron)timian.

Vi byttet ut skinken med grønnkålchips og serverte med ramsløkolje. Suppen kan lages med soyamelk og soyafløte.

************************************************************