Mangold- og polkabetesuppe

Ingredienser:

  • 2 l grønnsaks- eller kyllingbuljong
  • 500 g polkabete i terninger (2 store)
  • 300 g løk i terninger (2 middels store)
  • 600 g mangold. Stilken i biter/terninger. Bladene snittes i strimler.
  • 1 rød chili uten frø
  • 100 g smør
  • 200 g kokoskrem (det hvite i en boks kokosmelk på 400 ml)
  • 3 dl fløte
  • 3 ts gurkemeie
  • 1 ts salt
  • cayennepepper

Slik gjør du:

Fres løken i smøret til den er blank og myk. Ha i polkabete og la det surre litt. Ha i stilkene av mangold. Hell over kraft og la det koke til grønnsakene blir møre. Ha i kokoskrem (du kan gjerne bruke hele boksen, men suppen blir tynnere). Finhakk chili og ha i, sammen med gurkemeie, salt og cayennepepper etter smak. Tilsett fløten til slutt og la det koke opp før servering.Hvis du ønsker å ha kjøtt i suppa vil kylling passe godt til smaken.
Server gjerne med godt brød.

************************************************************

 

 

Kremet Jordskokksuppe

Ingredienser:

  • ca. 500 g jordskokker
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2-3 hvitløkfedd, finhakket
  • smør til steking
  • 1/2 dl hvitvin (kan sløyfes)
  • 2,5 dl god kyllingkraft (jeg benyttet den fra Jacobs)
  • 5,5 dl H-melk
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1/2 sitron, saften (smak til)
  • olje til steking av jordskokkchipsen
  • salt og pepper

GARNITYR OG TILBEHØR

  • Jordskokkchips
  • 75-100 g god spekeskinke, sprøstekt
  • (sitron)timian
  • litt god olivenolje
  • brød eller krutonger

Fres løk og hvitløk i smøret, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge. Skrell ca. 400 gram av jordskokkene, skjær dem opp i jevnstore biter, og la dem surre med. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn, og tilsett deretter kraft, melk, fløte. La det koke til jordskokkene er møre og fine. Når jordskokkene ferdig kokte kjører du suppen jevn med en stavmikser eller foodprosessor. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Mens suppen koker sprøsteker du spekeskinken. Legg skinkeskivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek det ved 180 grader i 5-10 minutter, til skinkeskivene er sprø. Legg skivene deretter på litt kjøkkenpapir frem til de skal serveres. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver, og sprøstek dem i litt olje. La jordskokkchipsen renne av på litt kjøkkenpapir, og strø litt flaksalt over. Server suppen med sprøstekt spekeskinke og jordskokkchips som garnityr. Drypp over noen dråper av din beste olivenolje og gi suppen en dryss med frisk (sitron)timian.

Vi byttet ut skinken med grønnkålchips og serverte med ramsløkolje. Suppen kan lages med soyamelk og soyafløte.

************************************************************

 

 

Hylleblomstsaft

Ingredienser:
(til ca 2,5l)

  • 40 blomsterklaser
  • 3 sitroner
  • 2 l. vann
  • 1,5 kg. sukker
  • 50 g. sitronsyre

Slik gjør du:

Rist klasene rene eller skyll med kaldt vann for å fjerne eventuelle lus eller rusk. Klipp bort de groveste stilkene. Vask sitronene og skjær dem i skiver med skallet på. Legg blomster og sitron lagvis i en stor bolle. Kok opp sukkerlake og rør i sitronsyre. Hell den kokende laken over blomstene. Dekk til med lokk eller et klede. La dette stå kjølig i 3-4 døgn. Rør gjerne 2-3 ganger pr. dag. Sil av og hell på steriliserte flasker. Holdbarhet: ca. 2 mnd i kjøleskap. Egner seg godt for frysing på plastflasker.

************************************************************