Mat, kunnskap og bærekraft

Kunnskap om hvor maten vår kommer fra og hvordan vi produserer og foredler vår mat på en bærekraftig og klimavennlig måte, er viktig for alle oss som jobber på Århus Gård. Vi tror at denne kunnskapen, med basis i fotosyntesen og karbonets kretsløp, er avgjørende basiskunnskap for alle som i framtiden vil være med å utvikle det nye klimavennlige samfunnet. Kunnskap som gjør oss i stand til å lykkes med det grønne skiftet.

Takket være finansiering i fra Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen og Fylkesmannen i Telemark startet vi i 2016 et 2-årig prosjekt med mål å etablere et matkultursenter for barn og unge på Århus Gård. Det ble etablert et kurskjøkken, en økologisk stjernehage som er en undervisningshage, kompostplass, og bier.

Gjennom våre prosjekter, kurs og skolebesøk ønsker vi å formidle matglede og arbeidsglede, og bidra til økt nysgjerrighet, undring, kunnskap og respekt for naturen og de store sammenhengene. Dette tror vi også generelt gir økt interesse for natur- og naturbruksfagene, og andre tilhørende yrkesretninger.

I 2020 inngikk vi et 4-årig samarbeid med Folkehelsen om å skape en grønn møteplass for alle ungdom i alderen 15-25 år. Videre har dette resultert i et samarbeid med Skien kommune og Bybonden i Skien, og prosjektet unge Bybønder som er finansiert av Bufdir. Unge Bybønder er et aktivitetstilbud på gården for ungdom og et ferietilbud for barn –  hvor aktivitetene baserer seg på å følge maten vår fra hagen til magen.

Vi har i flere år tatt imot barnehager og skoleklasser på gården hvor de får erfare alt fra å høste inn grønnsaker rett fra jorda, til matlaging og til å dyrke og grave i jorda for å studere jordlivet.

Les mer om alle våre prosjekter her