Om Århus andelslandbruk


Århus Andelsgård holder til på Århus Gård i Skien, Telemark. Gården ligger 3 km nord for Skien sentrum, i et område med flott kulturlandskap, spennende geologi og spor helt tilbake til jernalderen. Andelsgården har vært i drift siden 2011, og drives økologisk.

Hva er andelslandbruk?

Andelslandbruk er et samarbeid mellom bønder og forbrukere der ansvaret og avlingene deles.

Omsetningsformen etterstreber bærekraft i alle ledd; både for jorda, planter, dyr, bonden og forbrukere. Denne nyskapende omsetningsformen har de siste årene økt kraftig i omfang, både i Norge og i flere andre deler av verden. Modellen er et eksempel på hvordan forbrukere og bønder i samarbeid tar ansvar for matproduksjonen. Andelslandbruk går ut på at forbrukere forhåndsbetaler en andel av gårdens produksjon, som oftest for ett år av gangen. Forbrukerne er dermed med på å dele årsvariasjonene i avlingene. Andelslandbruk defineres i Norge slik:

Andelslandbruk er et langsiktig samarbeid mellom forbrukere og de som produserer mat- og andre landbruksprodukter. Ansvar, risiko og avling blir delt mellom partene etter avtale for ett år om gangen.

 

5 Grunnprinsipper

Andelslandbruksmodellen er basert på fem grunnprinsipper, selv om det finnes lokale variasjoner fra andelslandbruk til andelslandbruk. De fem grunnprinsippene sikrer at produksjons- og omsetningsmodellen støtter opp om rettferdig handel som gavner bønder og forbrukere, sikrer gode samfunnsløsninger og legger til rette for et bærekraftig landbruk. Andelslandbruk skiller seg fra andre former for direkte omsetningsløsninger gjennom gjensidig forpliktelse om produksjonen, og engasjement som knytter forbrukere og bønder sammen.

De fem grunnprinsippene er:

1. Dialog om landbruksdriften

Basert på gårdens produksjonsmuligheter har partene regelmessig dialog om hva som skal produseres og i hvilke mengder. På et årlig møte/årsmøte vedtas produksjonsplan og budsjett. Det skal være full åpenhet om driften i andelslandbruket.

2. Gjennomsiktig økonomi

Andelslandbruk er en modell som etterstreber bærekraft i alle ledd og er basert på tillit og gjennomsiktighet. Derfor skal økonomien for andelslandbruket være synlig for alle parter. Beløpet for den årlige andelen er basert på godkjent produksjonsplan og budsjett med reelle kostnader. Dette innebærer blant annet en anstendig godtgjøring til bonde, gartner, administrasjon og eventuelt andre nøkkelpersoner som er tilknyttet andelslandbruket.

3. Delt avling, delt risiko

Andelshaverne forhåndsbetaler en andel i andelslandbrukets produksjon, og deler dermed risikoen for årsvariasjoner. Andelshaverne betaler ikke for en bestemt mengde produkter, men for en bestemt produksjon som eies av og deles mellom andelshaverne.

4. Involvering av andelshaverne

Andelshaverne tar gjennom sin deltakelse direkte ansvar for sin matforsyning. Partene avklarer på forhånd arbeidsfordeling, hvem som har ansvar for høsting, distribusjon og eventuell dugnadsinnsats.

5. Bærekraftig landbruksdrift

Driften skjer på en ansvarlig og varsom måte som tar vare på miljøet, både for nåværende og framtidige generasjoner. Andelslandbruket etterstreber å opprettholde og fremme helsen til både jord, planter, dyr og mennesker.

Grønnsaker, bær og urter på andelsgården i 2019

Åker-grønnsaker
Brokkoli, Blomkål, Romanesco, Knutekål, Grønnkål, Palmekål, Rødkål, Hodekål, Spisskål, Savoykål, Kålrot, Rosenkål, Rotpersille, Fenikkel, Bondebønner, Gulrot, Pastinakk, Nepe, Daikon reddik, Vinterredikk, Salat,Sukkererter, Mangold, Gulbete, Polkabete, Rødbete, Ruccula, Spinat, Dill, Poteter, Purre, gul-løk, rød-løk, Stangselleri, Knollselleri, Squash, Gresskar

Veksthus-grønnsaker
Tomater, agurker, Physalis, Chili, Pimiento de padron, Mais

Bærfeltene
Aronia, rips, solbær, hvite rognebær, Bringebær, Stikkelsbær, Tindved, Hyllebær

Urter
Karve, Koriander, Salvie, Timian, Oregano, Bergmynte, Grønn Mynte, Basilikum, Amaranth, Sitronmelisse, Mauretansk kattost

Blomster
Blodkløver, Blomkarse, Ringblomst, Honningurt, Solsikker, Jomfruens praktvindel, Pyntekorg, Sommerasters, Blå lin